Copyright 2024 - СУ "Хр.Ясенов" град Етрополе

В кутията на времето всеки учител е скътал грижливо скъпи спомени от своята педагогическа биография. Понякога светли и въодушевяващи, друг път тъжни и разочароващи, но никога безлични и равнодушни. Едно такова обогатяващо и вълнуващо преживяване ни подариха седмокласниците от нашето училище и тяхната учителка по БЕЛ  г-жа Цветина Стаменова на 27.04.2023 г.

Замислен като открит STEAM урок в съвременното обучение, часът се превърна в истински духовен празник за всички присъстващи. Добре обмислен и структуриран методически, с оригинално вплетени иновативни решения, урокът ни "грабва" още в началото. Потапя ни в темата "Хуманистът Йовков и човеците в разказите му" (обобщение). Среща с един мъдър, човечен, страдащ и болезнен свят, в който, макар и плахо, си проправят път ведрината и оптимизмът. Наш гид в това приключение и "пътеводител" за своите ученици е г-жа Стаменова.

Задачите за самостоятелна работа предварително са поставени, екипите са сформирани, трепетите и старанието на децата са видими. Млад, но обаятелен и креативен преподавател, Цвети следва естествения ход на своя урок и води уверено своите ученици в избраната от нея посока, правейки ги съмишленици в творческия процес.

Един от учениците е подготвил презентация за Йордан Йовков, която припомня най-важните страници от неговия житейски и творчески път. Интересен и оригинален STEAM акцент в урока е подготовката и реализирането на вестник "Устрем и слово" с материали за Йовков в платформата Canva. Всеки от екипите разработва своя страница във вестника с тематично обособени рубрики. Умело подбрани, стилно поднесени, те допълват нови щрихи към представата ни за големия творец. Един от екипите беше подготвил онлайн кръстословица, която седмокласниците решаваха, докато се разпечатваше вестникът. И всичко това в реално време, пред нас, "аналоговите хора". Разчупвайки похватите на традиционното обучение, но с мяра и вкус, учител и ученици изработиха и ни представиха своя готов продукт. Ценен подарък, за който им благодарим от сърце.

Удоволствие беше да проследим всичко това, сякаш наблюдавахме работата на журналистически екип. Без да бъде театрално, увереността и уменията на седмокласниците показаха, че използването на подобни платформи ги мотивира да работят отговорно и с интерес. Но изненадите не спряха дотук. В края на двучасовия урок с помощта на 3D принтер децата направиха фигура на лястовица - символ на вярата и надеждата в Йовковото творчество, която подариха на Българския младежки червен кръст - клуба за добротворчество към училището. Финалът на този час за пореден път доказва, че стойностните неща надживяват времето и нямат възраст.

Искрена благодарност и поздравления за това вълшебство прозвучаха в думите на гостите - г- жа Росица Иванова – началник на РУО – София-област, г-жа Магдалена Ананиева – старши експерт по български език и литература в РУО – София-област, както и на проф. д-р Ангел Петров от катедра "Методика на обучението по български език и литература" към факултета по славянски филологии в  СУ "Св. Климент Охридски".

На Цвети и нейните ученици пожелавам да бъдат все така вдъхновяващи и вдъхновени и вярвам, че те са живото доказателство, че "образованието е паспорт за бъдещето, защото утре принадлежи на тези, които се подготвят за него днес!"

Росица Кусева, учител по български език и литература

Галерия